Over Caroline van Mourik – Diëtist

Voeding en leefstijl kunnen onze gezondheid en vitaliteit zowel positief als negatief beïnvloeden. Dit heb ik zelf ervaren doordat ik lactose-intolerant ben, maar ik heb in mijn nabije omgeving meer voorbeelden waarbij voeding invloed heeft (gehad). Dit gegeven intrigeert mij enorm. Na jaren in de commerciële dienstverlening gewerkt te hebben, heb ik besloten gehoor te geven aan mijn grote interesse en ben ik wederom de collegebanken in gegaan om me om te scholen tot diëtist, middels de HBO opleiding Voeding en Diëtetiek in Den Haag. In het grote aanbod van informatie over voeding heb ik leren beoordelen wat toegepast kan worden bij verschillende ziektebeelden, maar ook hoe voeding preventief en ondersteunend kan worden ingezet.

Voeding is een onderwerp dat volop in de belangstelling staat en de voedingswetenschap blijft voortdurend in beweging door middel van onderzoek. Ik blijf dan ook verder kennis vergaren en up-to-date houden door het bezoeken van vakinhoudelijke seminars en congressen en het volgen van bij- en nascholingen. Zo heb ik mij onlangs verder gespecialiseerd:

  • in de vrouwelijke hormoonhuishouding en de relatie met voeding (menstruatieklachten, zwangerschap en overgang) middels de opleiding ‘Vrouw en Hormonen’ van Care for Women
  • in het FODMaP-dieet bij prikkelbare darmsyndroom via FODMAP-FOODIES en sta geregistreerd als FODMaP-diëtist.
  • tot orthomoleculair therapeut/diëtist via Stichting Ortho Health Foundation. Gezonde voeding vormt uiteraard altijd de basis en het uitgangspunt, maar soms heeft ons lichaam als gevolg van ziekte, stress of andere factoren een verhoogde behoefte aan bijvoorbeeld vitaminen en mineralen, spoorelementen of andere essentiële lichaamseigen stoffen. Het kan dan raadzaam zijn om tijdelijk suppletie in te zetten.

Voeding en leefstijl zijn heel persoonlijk en de mogelijkheden en behoeften verschillen per persoon. Leeftijd, medische zaken en klachten spelen hierbij een rol. Een persoonlijke benadering staat dan ook centraal. Ik houd rekening met uw persoonlijke situatie, zodat adviezen niet alleen medisch kloppen (indien van toepassing), maar dat deze ook toegespitst zijn op uw voor- en afkeuren.

Doel is om te kunnen blijven genieten van eten, waardoor aanpassingen vol te houden zijn en doelen bereikt worden. Dat lekker eten en vitaliteit en gezondheid wel degelijk samengaan dat bewijzen de Italianen. En dat is ook precies waar ik en DiëVitale voor staan!

Overige nascholingen:

Post HBO diabetes

Post HBO COPD