Waarom zijn vezels zo belangrijk?

Vezels zijn een verzamelnaam voor een aantal koolhydraten die niet, of slechts gedeeltelijk, verteerd worden. Ze spelen een belangrijke rol bij je gezondheid.

  • Vezels verteren niet in je lichaam, ze verlaten het lichaam weer via de ontlasting. In je darmen nemen vezels vocht op. Dit heeft een gunstige werking op de stoelgang. Mensen die problemen hebben met hun stoelgang moeten erop letten dat ze voldoende vezels binnen krijgen.
  • Voedingsvezels hebben een gunstige werking op het ‘slechte’ LDL-cholesterol in je bloed. Cholesterol hecht zich aan vezels en verlaat op deze manier deel langs natuurlijke weg het lichaam. Met een goed cholesterolgehalte heb je minder kans op hart- en vaatziektes.
  • Vezels zorgen voor een langer gevuld gevoel. Ze leveren geen calorieën, maar wel vulling in je maag. Dit is vooral belangrijk als je aan het afslanken bent.
  • Vezels vertragen het voedseltransport door de darmen, waardoor de bloedsuikerspiegel langzamer stijgt en daalt, dit zou mogelijk een positief effect kunnen hebben op het voorkomen van diabetes type 2.

Vezels zijn er in vele verschillende soorten. Grofweg wordt er een onderscheid gemaakt tussen oplosbare/fermenteerbare vezels (met name groenten en fruit) en onoplosbare/niet fermenteerbare vezels (met name graanproducten).

Oplosbare vezels worden in de dikke darm afgebroken door bacteriën. Ze dienen als voedsel voor ‘goede’ bacteriën in de darm, maar ook als voeding voor de darmcellen zelf. Daarmee dragen ze bij aan een goede afweer, want deze bacteriën en darm(epitheel)cellen ondersteunen het immuunsysteem en zorgen ervoor dat ziekteverwekkers minder kans krijgen.

Niet-oplosbare voedingsvezels worden niet afgebroken door bacteriën. Ze blijven in tact en kunnen vocht opnemen. Zo vergroten ze het volume van de ontlasting en houden deze soepel. Op deze manier dragen ze bij aan een goede stoelgang.

Waar zitten vezels in:

  • Alle soorten groente en fruit.
  • Alle volkorenproducten (volkorenbrood,- crackers, -ontbijtkoek, -beschuit).
  • Aardappelen, volkorenpasta, zilvervliesrijst.
  • Peulvruchten
  • Noten en zaden
  • Ontbijtgranen.

Per dag heeft een mens ongeveer 30-40 gram voedingsvezels nodig. Veel Nederlanders halen deze behoefte/aanbeveling echter niet. Ga jij de uitdaging aan om te proberen meer vezels te eten?

https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/hoe-krijg-ik-voldoende-vezels-binnen-.aspx