Zoek je een recept voor een lekker, caloriearm én feestelijk toetje voor jong en oud? Deze speculaastiramisu met aardbeien heb je in een handomdraai gemaakt, is superlekker en ziet er nog feestelijk uit ook.
Dit vrolijke kersttoetje met aardbeien bevat slechts 125 calorieën per glas, terwijl één saaie portie vanille-ijs al bijna 200 calorieën telt (de slagroom die we er vaak bij doen, niet meegeteld). Van alle vruchten zijn aardbeien ook het slankst, ondanks de heerlijke zoete smaak. De aardbeien in dit gemakkelijke recept kun je prima vervangen door fruit uit de diepvries.
Dit heb je nodig (4 porties)
- 4 glaasjes (staat ook feestelijk in een wijnglas of champagneglas)
- 200 gram aardbeien
- 250 gram magere Turkse of Griekse yoghurt (0 procent vet)
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 eetlepel kristalsuiker (of kokosbloesemsuiker)
- 6 speculaasjes
- blauwe bessen
- blaadjes munt
Zo maak je het
- Was de aardbeien (of frambozen) en snijd ze in kleine stukjes, of maal ze in de blender (wat je zelf het mooist vindt in de presentatie)
- Roer de yoghurt in een kom glad met een garde en voeg (eventueel) de vanille- en kristalsuiker toe
- Verkruimel de speculaasjes (in de keukenmachine of met de hand)
- Vul de glazen laagje voor laagje. Begin met een laagje koek, dan een laagje yoghurt en vervolgens een laagje fruit. Herhaal dit één keer
- Garneer eventueel met een blaadje munt of basilicum en een paar blauwe bessen.
Nog meer vitamine C ?
Eventueel kun je iets meer aardbeien voor dit recept gebruiken en deze fijngemalen mengen met de yoghurt. Door de natuurlijke zoetkracht hiervan heb je geen kristalsuiker meer nodig én je krijgt nog meer vitamines binnen. Aardbeien bevatten meer vitamine C dan sinaasappels!
Bron: dit recept komt uit De kleine keukenhulp, koken met kinderen (Voedingscentrum).