Diëtist in actie tegen zorgverzekeraars

Diëtist komt in actie tegen contracten zorgverzekeraars

Diëtisten komen in opstand tegen de nieuwe contracten met de zorgverzekeraars. Ze krijgen namelijk per 2019 hun indirecte uren niet meer vergoed, moeten verplicht een duur klanttevredenheidssysteem aanschaffen en hebben al sinds 2007 geen tariefsverhoging gekregen. De diëtisten staan niet alleen in hun zorgen: ook de fysiotherapeuten en andere paramedici komen in actie.

Actiegroep

De Leidse diëtist Everdien van der Leek startte een actiegroep “Red de diëtist” op Facebook. Binnen 24 uur telde die groep al ruim 300 leden. Van der Leek: ‘Ik grap wel eens dat ik mijn werk zo leuk vind dat ik het ook vrijwillig zou doen. Maar dat dit ook steeds meer dreigt te gebeuren is geen goede zaak. Diëtisten zijn geneigd om deze wurgcontracten te tekenen, zodat de zorg voor hun cliënten verzekerd wordt, of uit angst dat ze niet meer kunnen samenwerken met huisarts of in de ketenzorg. Toch is onder de huidige voorwaarden tekenen niet acceptabel. Goed voor jezelf zorgen, is een boodschap die ik aan cliënten meegeef. Dan moet ik dat zelf natuurlijk ook doen.’

Al 11 jaar hetzelfde tarief

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft in 2007 het uurtarief voor een diëtist vastgesteld op € 62,-. Als er een normale indexering zou worden doorgevoerd voor bijvoorbeeld inflatie, huur van praktijkruimte en andere kosten, dan zou het tarief nu € 72,35 per uur moeten zijn. Maar het tarief is blijven steken op het niveau van 2007. Daarnaast blijkt uit een kostprijsonderzoek van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) onder 48 praktijken dat van een achturige werkdag slechts 5,3 uur declarabel is. Voor een marktconform salaris met gemiddelde kosten zou een diëtist ongeveer € 80,- per uur moeten verdienen. Het tarief van de meeste zorgverzekeraars ligt rond de 59-62 euro per uur. En dat in een tijd dat steeds duidelijker wordt dat meer aandacht voor voeding en leefstijl de Nederlandse ziektelast enorm zou verminderen.

Indirecte uren niet vergoed

Als een diëtist een gesprek met een patiënt heeft gehad, is het werk nog niet klaar. Ook bijvoorbeeld het berekenen van de eiwitbehoefte, overleg voeren met wijkverpleging en mantelzorgers en het dossier bijwerken horen erbij. Die uren worden vanaf 2019 niet meer vergoed, tenzij de patiënt erbij blijft zitten als de diëtist dit werk verricht. Een onmogelijke en klantonvriendelijke eis.

Verplicht klanttevredenheidsonderzoek

De zorgverzekeraars verplichten daarnaast diëtisten en andere paramedici om PREM (Patient Reported Experience Measures) te gebruiken, een systeem om de klanttevredenheid te meten. Dit systeem moet een praktijk zelf betalen, net zoals de tijd voor het afnemen en de registratie van de vragenlijsten.

(tekst overgenomen van www.nieuwsvoordietitste.nl)