Ongeveer 10% van de Nederlandse bevolking heeft last van een prikkelbare darmsyndroom (PDS). De klachten variëren van een opgeblazen gevoel, last van krampen, buikpijn of winderigheid, obstipatie of juist diarree. Naast de gangbare adviezen over een gezonde leefstijl met voldoende vezels, vocht en vet is er de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar het FODMaP-dieet, een eliminatiedieet dat de klachten van het prikkelbare darmsyndroom kunnen verlichten.
Zelf heb ik het prikkelbaardarm syndroom (PDS) en ben ik lactose-intolerant. Darmklachten worden veelal veroorzaakt door bepaalde voedingsstoffen zoals bijvoorbeeld lactose. Om deze reden ben ik mij meer gaan verdiepen in darmklachten en het FODMaP-dieet dat door de Monash Universiteit in Australië ontwikkeld is voor mensen met PDS.
FODMaP’s zijn kleine moleculen (koolhydraten) die slecht of niet opgenomen worden in de dunne darm en die zodoende in de dikke darm terechtkomen. De FODMaP’s in de dunne darm trekken water aan, wat voor diarree kan zorgen. In de dikke darm bevinden zich van nature bacteriën die zich voeden met de FODMaP’s. Hierbij wordt gas geproduceerd. Dit heet fermentatie. Het geproduceerde gas zorgt voor winderigheid, een opgeblazen gevoel en buikpijn. Om de FODMaP-inname te verlagen en de klachten te voorkomen/verlichten, is het FODMaP-dieet ontwikkeld. FODMaP’s zijn geen ingrediënten, allergenen of eiwitten; het gaat hier om een bepaalde groep koolhydraten. Ze zijn te vinden in heel veel levensmiddelen: van appels tot melk en van honing tot bruine bonen onder andere.
Ik heb de FODMaP-opleiding en de masterclass gevolgd bij FodmapFoodies.(www.fodmapfoodies.nl). Door deze specialisatie sta ik vermeld als FODMaP-diëtist op www.fodmapdietist.nl