Fit de herfst door !

 

De dagen worden korter, het wordt kouder, de bomen verkleuren en verliezen blad….het is herfst. Net zoals de natuur omschakelt naar een ander seizoen, zo moet ook ons lichaam omschakelen. Niet ieders weerstand is daar tegen bestand, waardoor de eerste herfstgriepjes weer ontstaan. Soms wordt je tegen wil en dank aangestoken. Hoe ontstaat dit en hoe voorkom je het?

Griep en verkoudheid ontstaan door (verschillende) virussen die vaak worden overgedragen door druppeltjes in de lucht, dus door praten en hoesten in elkaars nabijheid. Maar het kan ook worden overgedragen door bijvoorbeeld besmette deurknoppen, bestek, handdoeken, beddengoed of iemand een hand te geven. Iedere keer dat je inademt, dringen er talloze in de lucht aanwezige virussen, het lichaam binnen. Meestal worden deze ziekteverwekkers meteen onschadelijk gemaakt door het afweersysteem. De ziekteverwekkers worden daarbij gevangen in het slijmvlies en door kleine trilhaartjes afgevoerd naar buiten. Een paar keer per jaar slaagt een virus er echter in, zich in ons lichaam te nestelen. Het dringt dan de cellen binnen en kan zich daar gaan voortplanten, wat verkoudheids- of griepverschijnselen veroorzaakt.

Niet iedereen is even vatbaar voor griep en verkoudheid. Sommige mensen zijn viermaal per jaar ziek, terwijl anderen een aantal jaar achtereen niet ziek zijn. Vatbaarheid voor griep en verkoudheid heeft te maken met een (tijdelijk) verminderde weerstand. Het is daarom belangrijk om je weerstand goed op peil te houden. Naast de lichamelijke factoren, is uit onderzoek gebleken dat ook emotionele en sociale omstandigheden de afweer beïnvloeden. Factoren als spanning, zorgen, stress en drukte kunnen de weerstand verlagen, als er niet voldoende rust wordt genomen.

Hoe kun je je weerstand op peil houden of vergroten?

 

Goede voeding

Een gezond lichaam is beter bestand tegen virussen en bacteriën. Het is dan ook belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Met name groenten en fruit zijn belangrijke leveranciers van vitaminen en mineralen. Kies uit alle heerlijke seizoensproducten van de herfst en varieer hier lekker mee.

 

Lichaamsbeweging

Door voldoende te bewegen, bouw je een goede conditie op. Het hoeft niet direct intensief sporten te zijn. Regelmatig een flinke wandeling maken (ongeveer vier keer per week) is vaak genoeg. De herfst is een ideale periode om aan je conditie en evt gewicht te werken (na de luie zomer en voor de winterse feestdagen). Het is niet te warm en niet te koud, perfect om lekker buiten bezig te zijn.

 

Ontspanning

Factoren als stress, spanning, zorgen en drukte verlagen de weerstand. In het dagelijks leven krijgt iedereen hiermee te maken. Door geregeld voor voldoende ontspanning te zorgen, kunt je de schadelijke invloed van deze factoren beperken.

 

Voldoende rust

We hebben allemaal een druk leven maar zorg voor voldoende nachtrust. Maak zo min mogelijk gebruik van TV, tablet of telefoons voor het slapen gaan. De prikkelingen kunnen voor onrust zorgen.

Geniet lekker van het mooie jaargetijde herfst. Het is een prachtige tijd voor lekkere boswandelingen en heerlijke herfstgerechten. In de winkels zijn alle typische herfstproducten als pompoen, stoofperen, knolgewassen, kolen, appels etcetera weer volop verkrijgbaar. Zoek inspiratie op internet of in tijdschriften en maak eens een lekkere herfst-stoofschotel (kijk eens op: http://www.puurgezond.nl/index.php? id=6&tx_news_pi1%5BoverwriteDemand%5D%5Bcategories%5D=97&cHash=a33d71b62b997667eacf3bd458e1e610) of bijvoorbeeld een pompoensoep (http://www.puurgezond.nl/eet/stevige-pompoensoep-met-koriandersalsa/).

 

Desondanks kun je niet altijd voorkomen dat je met een virus in aanraking komt en toch verkouden of grieperig wordt. Wat kun je dan doen om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt?

  • Houd je hand of zakdoek voor je mond als je niest of hoest
  • Was regelmatig je handen met water en zeep
  • Raak zo min mogelijk je mond, neus of ogen aan
  • Gebruik papieren zakdoeken of tissues bij hoesten, niezen of snuiten en gebruik ze éénmalig. Gooi ze daarna in de vuilnisbak
  • Hoest en nies in de elleboog
  • Maak voorwerpen, zoals deurklinken, afstandsbedieningen en toetsenborden regelmatig schoon
  • Was vaker handdoeken, beddengoed, kleding
  • Ventileer woon- en slaapruimten.