Het is weer zover! Afgelopen zaterdag is Sinterklaas weer in ons land aangekomen. De pepernoten en chocoladeletters liggen al weken in de winkels, maar de komende weken kun je er echt niet meer om heen. In de winkels, op je werk, tijdens de gezellige Sinterklaas- en surpriseavondjes, overal zullen de lekkernijen te vinden zijn en aangeboden worden. Hartstikke lekker allemaal natuurlijk, maar niet allemaal even gezond. Hoe sla je je door deze periode heen als je bijvoorbeeld niet wilt aankomen of misschien zelfs wel wat zou willen afvallen?? Het is echt niet nodig om jezelf al die lekkere dingen helemaal te ontzeggen. Je kunt best af en toe genieten van de pepernoten en chocoladeletters zonder hier ook maar een grammetje van aan te komen, als je maar bewuste keuzes maakt en let op de hoeveelheden! Om bewuste keuzes en afwegingen te maken kan het handig zijn om wat inzicht te hebben in hoeveel calorieën er nou eigenlijk in al die lekkere Sinterklaas-lekkernijen zitten, zodat je (met mate) best lekker kunt genieten van deze lekkere producten. Onderstaand een tabelletje met de voedingswaarden van een aantal typische Sinterklaas lekkernijen. Daarna volgen nog wat tips en praktische adviezen die misschien bruikbaar zijn om al deze verleidingen een beetje onder controle te houden!
Je kunt natuurlijk proberen niet teveel van bovenstaande zaken in huis te halen, maar dit is niet altijd haalbaar, zeker niet als je kinderen hebt. Als je de komende weken iets lekkers bij de koffie of tussendoor wilt nemen, kies dan bewust uit bovenstaande lijst en geniet er met mate van.
Maar hoe doe je dat dan….bewust en met mate genieten?? Hieronder volgen wat tips en tricks:
- Niet teveel in huis halen
Haal niet al ruim van tevoren al allerlei Sint-lekkernijen in huis onder het mom van: ‘Alvast voor Sinterklaas-avond’. Want wat in huis is gaat op (voordat het Sinterklaasavond is)….toch?
- Kies voor kwaliteit in plaats van kwantiteit
Als je dan toch wat lekkers in huis haalt, laat je dan niet verleiden door ‘voordelige’ kilozakken maar haal liever een kleine verpakking van echt goede kwaliteit! Pepernoten, kruidnoten en speculaas van de warme bakker zijn vaak lekkerder dan van huismerken uit de supermarkt die in kilozakken en grote verpakkingen verkocht worden. Ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit en geniet dan ook bewust en van deze extra lekkere traktatie. Ander voordeel is dat je, door die kleinere verpakkingen, niet in de verleiding komt om door te blijven eten, want ‘op is op…!
- Maat houden door portiegrootte te beperken
Sommige mensen zijn heel goed in het beperken van hoeveelheden, andere mensen hebben heel veel moeite met maat houden. Het bewust doseren (bijvoorbeeld in kleine bakjes serveren) kan een hulpmiddel zijn als je bijvoorbeeld iemand bent die anders gedachteloos een hele zak kruidnoten leeg eet. Voor je het weet ben je bij de bodem van de zak en heb je er niet eens echt van genoten
- Eet bewust
Als je zin hebt in bijvoorbeeld chocola of kruidnootjes, ga jezelf dan niet dwingen om in plaats daarvan een appel of een wortel te eten, maar kies bewust voor een kleine portie van hetgeen waar je trek in hebt en eet dit langzaam, bewust en…..geniet ervan! Je zult merken als je langzaam en bewust eet, dat die kleine portie een beloning was. Dit voorkomt dat, wanneer je jezelf niets toestaat, je dan op een gegeven moment volledig losgaat….
- Ga voor een normale (kleine) chocoladeletter in plaats van een grote of luxe variant
Zoals je in de tabel kunt zien, maakt de grootte van een chocoladeletter nogal veel verschil uit als je kijkt naar de voedingswaarden. Het verschil tussen een kleine en grote letter is bijna 200 kilocalorieën per stuk!! En of je het nu in één keer opeet, of verdeelt over een aantal dagen….het blijven extra calorieën die je in één of meerdere dagen naar binnen werkt. De vergelijking in de tabel is een gemiddelde voor de eenvoudige witte, melk of pure letter, waarbij pure chocolade het minste suiker bevat. Maar kies gewoon wat je lekker vindt want deze verschillen zijn niet heel extreem. Wel ontstaan er grote verschillen wanneer je gaat kiezen voor letters met bijvoorbeeld praliné, noten of andere toevoegingen. Deze zijn erg lekker, maar ook zwaarder, vaak ook groter en….bevatten meer calorieën, vet en suiker. Kortom, kies voor een eenvoudige kleine chocoladeletter zonder toegevoegde ingrediënten!
- Kies voor de gewone kruidnoten of voor pepernoten
Kruidnoten zijn tegenwoordig in echt alle smaken die je maar kunt bedenken te verkrijgen, er zijn zelfs speciale pepernotenwinkels! Al die smaken zijn natuurlijk erg lekker, maar moeten ergens vandaan komen….vaak zijn dit niet alleen smaakstoffen, maar ook extra toegevoegde suikers en daardoor….meer calorieën…. Je kunt dus beter gewoon kiezen voor een handje gewone traditionele (naturel) kruidnoten zonder extra smaakjes, of probeer eens de echte pepernoten. Pepernoten zijn de kleine blokjes die qua smaak wat meer op taaitaai lijken. Deze bevatten, zoals je in bovenstaande tabel kunt zien, minder calorieën dan de pepernoten.
- Gun jezelf 1x per dag iets lekkers
Je kunt gerust wat lekkers nemen, maar overdrijf het niet! Als je overdag bij de koffie al een handje pepernoten op hebt, ga dan ’s avonds niet ook nog voor dat stuk gevulde speculaas. Probeer ook van tevoren te bedenken hoe je dag eruit gaat zien en plan bewust. Weet je al dat je bijvoorbeeld ergens naar toe gaat waar je vast wat lekkers aangeboden krijgt of waar verleidingen op de loer liggen, gun het jezelf om op dát moment mee te doen en ook wat lekkers te kiezen. Maar laat dan op andere momenten, thuis op de bank bij de koffie, het lekkers even achterwege….
- Die pot kruidnoten op de balie op het werk?
Een grote pot kruidnoten op het werk, die telkens bijgevuld wordt, waar je telkens langsloopt of tegenaan kijkt, en die niet te weerstaan is…? De beste oplossing is natuurlijk uit de buurt van die pot te blijven, maar dat is praktisch gezien misschien niet altijd mogelijk. Vraag anders aan collega’s of ze de pot ergens anders neer willen zetten. ‘Uit het oog, uit het hart…’
- Sinterklaasavond buitenshuis?
Vier je Sinterklaas-avond ergens anders? Hoe zorg je ervoor dat je niet helemaal los gaat tijdens een Sinterklaasfeest, waar bovenstaande lekkernijen vaak in overvloed aanwezig zijn en op tafel gezet worden? Zorg er dan voor dat je van tevoren al gegeten hebt. Met een gevulde maag zijn verleidingen beter te weerstaan. Ook kan een trucje zijn om verder van de tafel en al het lekkers af te gaan zitten, druk in gesprek te gaan met mensen om je gedachten af te leiden van al dat lekkers, als iets aangeboden wordt eerlijk te zeggen dat je bewuste keuzes probeert te maken, vriendelijk nee te zeggen en aan te voeren dat geen trek hebt omdat je net gegeten hebt, of bedenk een smoesje en zeg bijvoorbeeld dat je darmen er niet zo goed tegen kunnen…
- Drink voldoende!
Vocht zorgt ook voor een ‘vol’ gevoel, waardoor je minder trek hebt. Beperk frisdranken, vruchtensappen, dranken als chocomel. Deze bevatten veel calorieën maar weinig voedingswaarde. Kies liever voor water, koffie en thee (liefst zonder suiker)
- Wees niet te streng voor jezelf als het toch ‘fout’ gaat
Als je toch ongewild ‘voor de bijl bent gegaan’, veroordeel jezelf dan niet te streng. Dat zorgt voor negativiteit, en negatieve gevoelens maken dat je vaak nog meer gaat snoepen. Probeer het positief te benaderen: “Okee, ik heb vandaag misschien meer gesnoept dan ik had gewild, maar ik ga er morgen gewoon een balans-dagje van maken”. En als je in de ochtend al meer lekkers bij de koffie neemt dan eigenlijk ‘goed’ is, denk dan niet…”Tja, deze dag is toch al verpest, dus het maakt vandaag niet meer uit wat ik eet, we beginnen morgen wel weer met een schone lei….”. Hiermee houdt je jezelf voor de gek, want de dag is echt nog niet verloren als je jezelf de rest van de dag gewoon een beetje inhoudt en bewuste keuzes maakt! Benader het positief en pak gewoon de draad weer op!
- Balansdag
Soms lukt het weleens gewoon écht niet om alle verleidingen te weerstaan en ga je helemaal los. Blijf positief en las dan de volgende dag (of dagen) een balansdag in. Je eet dan wel gewoon 3 gezonde verantwoorde hoofdmaaltijden, maar alle extraatjes en tussendoortjes laat je achterwege.
Bovenstaande tips kunnen je wellicht helpen om bewust(er) om te gaan met Sinterklaas-lekkernijen. Daarbij wil ik je ‘last but not least’ nog meegeven om te proberen jezelf niets te verbieden, want dan wordt de aantrekkingskracht en verleiding van al dat lekkers steeds groter. Sta jezelf toe om in principe te mogen snoepen van alle Sinterklaas-lekkernijen. Maar bedenk dat het, vanuit een doelstelling die jij voor ogen hebt, je eigen keuze is om de frequentie en hoeveelheid te beperken.
Als je die gedachte vast kunt houden dat het jouw keuze is omdat je een doel voor ogen hebt dat je wilt bereiken (gezondheid, afvallen, niet aankomen, een gezond eetpatroon vasthouden), dan hoef je ook geen medelijden met jezelf te hebben. Je mag meedoen, alleen doe jij het op een bewuste manier. Jouw ultieme beloning is dat je je doel bereikt! En bedenk daarbij ook: niet aankomen in de decembermaand is al knap genoeg!
Maak er een gezellig Sinterklaasfeest van !